20-01-05

Ik ben mee... ;o)

Prehistorie: samenlevingen en culturen zonder schrift. Het neemt de grootste fase van ons verleden in, van het ontstaan van de mens, tot enkele 1000den jaren geleden, het Midden Oosten 3000vot, de Indus-vallei 2400vot, en W-Europa: 58/57 v Chr. Het staat tegenover de term geschiedenis of historie.
Protohistorie: samenlevingen en culturen die geen schrift kennen, maar die we wel kennen uit teksten van andere culturen. Voor de Kelten en W-Europa in de 6de E v Chr is dit het geval. We kennen deze culturen uit Griekse en latijnse teksten.
Zowat 60miljoen jaar geleden leefde de eerste primaat (aapachtige); hij kreeg de naam Purgatorius. Rond 45 miljoen is deze tak zich gaan opsplitsen naar een tak waarop we de apen van de Nieuwe Wereld vinden, en een tak waaruit de huidige mensensoort is ontstaan. Zowat 40/35Mj geleden leefden er aapkes die nog op 4 pootekes liepen en die nog in de bomekes leefden, en die alleen maar groentjes en vruchtjes aten. Rond 8Mj geleden hebben de hominiden zich afgescheurd van de hominoïden. Hominiden zijn apen die op twee pootjes lopen, maar die nog steeds graag in bomen leven (zoals een paar pipo's vandaag nog altijd doen. Ik zal maar geen namen noemen ;o)). Uiteindelijk kwamen er dan de apen met meer verstand, die twee-voetig waren en een beetje vanalles aten. Ja, ook wij zitten daar tussen.
Deze laatste groep heeft in verschillende tijdgroepen geleefd: de steentijd (met paleolithicum, mesolithicum en neolithicum), koper- en bronstijd en de ijzertijd. Ze hebben allemaal verschillende nederzettingsstructuren en sites uit de grond gestampt, die ik nu liever terug de grond zou gaan instampen, maar soit. We zijn geëvolueerd van jager naar voedselproducent. En we zijn metalen gaan bewerken.

Voila, als ze mij nu nog durven buizen... ja, dan weet ik het nie meer hoor ;o)

20:03 Gepost door Steffie | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Amaai Ge hebt echt indruk op mij gemaakt! Kzal echt duimen voor u mss helpt het ook een beetje

Gepost door: vlindertje | 20-01-05

Kijk zie. Nog kunnen smilen den avond voor het examen. Dat is de manier! Succes e

Gepost door: Dafke | 20-01-05

Veel succes ermee morgen

Gepost door: Yapede | 20-01-05

hmm ik ben ook familei van die eerste primaat...
Purgartorius hoe verzinnen ze het: zoon van Purgatory...(vagevuur)
ik ben Orcius...(voor ik cms werd was ik S.H.O.) Orcius (zoon van de onderwereld met nog een paar namen ervoor lol)
euhm..ok, niets van mij aantrekken ik kom ier gewoon eens op bezoek eignelijk en een dag zeggen en ja, je natuurlijk succes wensen!
the creatures of the night will guard your Aphroditische Soul...
kcuh..
:p

Gepost door: cms | 20-01-05

leerzame blog :p Hehe, ik heb maandag daar ook examen over :p dus eigenlijk heb ik deze morgen weeral bijgeleerd zi :d succes é!

Gepost door: RedRose | 21-01-05

Voor mij klinkt het heel erg professioneel! Knock'em death! :-)

Gepost door: AV | 21-01-05

Klap die prof onder tafel!

Gepost door: lord blotbilski | 21-01-05

You... go girl!

Gepost door: Twinkeltje | 21-01-05

De commentaren zijn gesloten.